پیشنهادی برای عبور بخش ریلی از بحران ها
مدیریت راه آهن موقتا به نخبگان بخش خصوصی سپرده شود
راه آهن با برخی معضلات همچون کاهش ظرفیت ناوگان و افت عملکرد مواجه است که حالت بحرانی به خود گرفته اند با این حال راهکارهایی برای این حل مشکلات نیز از سوی بخش خصوصی ارائه شده است. یکی از فعالان صنعت ریلی با اشاره به کاهش ظرفیت ناوگان لکوموتیو کشور و بحرانی شدن وضعیت این بخش به […]
راه آهن با برخی معضلات همچون کاهش ظرفیت ناوگان و افت عملکرد مواجه است که حالت بحرانی به خود گرفته اند با این حال راهکارهایی برای این حل مشکلات نیز از سوی بخش خصوصی ارائه شده است.
یکی از فعالان صنعت ریلی با اشاره به کاهش ظرفیت ناوگان لکوموتیو کشور و بحرانی شدن وضعیت این بخش به خبرنگار تین نیوز می گوید: آنچه که واضح است علت العلل شرایط و بحران فعلی رویکرد راه آهن بعنوان دستگاه سیاستگذاری و حاکمیتی است.
تا زمانی که این استراتژی تغییر نکند این قطار فراری با سرعت بیشتری به مسیر بی هدف خود ادامه خواهد داد. پر واضح است که اولین اقدام بازنگری استراتژی ها و پیش بینی اقدامات اصلاحی و اراده قوی در انجام اقدامات اصلاحی است. قطعا برای خروج از این بحران باید اقدامات مختلف و در مقاطع کوتاه مدت و دراز مدت انجام شود.
۱٫ متعادل کردن هزینه ها و درآمدهای جاری
به گفته خشایار حسینی، درکوتاه مدت بحرانی ترین موضوع راه آهن عدم تعادل در درآمد های جاری و هزینه های جاری این شرکت است. هزینه ها در حال حاضر قابل کاهش نخواهد بود و یا با اتخاذ تدابیری هم که صورت پذیرد در دامنه با اهمیتی تغییر نخواهد نمود.
وی می افزاید: پس علاوه بر کنترل هزینه ها تمرکز باید بر درآمدهای جاری باشد که این امر بیشتر به بازرگانی و استراتژی کسب و کار راه آهن مرتبط است و با یک ارزیابی کارشناسانه درحوزه بارهای ریل پسند و اتخاذ تعرفه واقعی بر اساس بهای تمام شده و سود مناسب نسبت به ارایه خدمات اقدام نماید.
در عین حال میزان هزینه های معوق جاری راه آهن چندان زیاد نیست – شاید در حدود ۳ همت – و این مبلغ به اندازه ای نیست که راه آهن نتواند با انتشار اوراق آن را جبران نماید که البته میتواند پیش از سررسید تعهدات، با مولد سازی دارایی های غیر ضروری نسبت به انجام تعهدات مالی خود اقدام کند.
۲٫ خصوصی سازی بومی سازی شده
در خصوص رویکرد میان و یا بلند مدت راه آهن باید با سرعت و اراده هر چه بیشتردر راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و انجام تکالیف آن و مطابق اسناد متعاقب بالادستی اقدام نماید، چرا که انجام این امربعنوان یک سند کارشناسی که توسط مرکز پژوهشهای مجلس ارزیابی و تولید شده، و بطور حتم زوایای مختلف آن با توجه به مطالعات داخلی، مشابهات خارجی و ملاحظات بومی سنجیده و قانونی گردیده است.
۳٫ تعیین تکلیف نیروی انسانی مازاد
برای حرکت به سمت خصوصی سازی اولین مشکل تعیین تکلیف منابع انسانی است که به نظر بزرگترین مشکل این سازمان است بطوریکه بیش از ۷۰ درصد نقدینگی جاری راه اهن را به خود اختصاص میدهد و تعیین تکلیف این بخش از راه آهن بسیار حایز اهمیت است. البته در تمامی راه آهن های دنیا که اقدام به خصوصی سازی نموده اند نیز این دغدغه بطور مشترک وجود داشته است. جالب است که راه آهن های دولتی دنیا بواسطه گستردگی خود سیستم تعلیق برخی مسایل سیاسی از قبیل کنترل بیکاری و… بوده اند و بیش از ظرفیت و نیاز واقعی جذب نیرو داشته اند تا حدی که در برخی کشورها که اقدام به خصوصی سازی نموده اند تا ۷۵ درصد نیروها تعدیل شده اند.
راه حل مشکل اقدام به مولد سازی داراییهای این سازمان و البته همسو با تکالیف و اهداف خصوصی سازی است. به عبارتی یک تیر و دو نشان خواهد شد، بطور مثال واگذاری تمامی لکوموتیوها و دپوهای تعمیراتی در قانون پیش بینی و تکلیف شده، خوب از این فرصت استفاده شده و با واگذاری آنها و اخذ نقدینگی همین دو بخش که بسیار بیشتر از انچه که برای بازخریدی نیروهایی تعدیلی است می تواند پرداخت شود.
۴٫ انتخاب اعضای هیات مدیره راه آهن از نخبگان بخش خصوصی
وی خاطرنشان کرد: در خصوص نحوه گذر از حالت دولتی به خصوصی ماموریت و وظایف هیات مدیره راه آهن بسیار خطیر و اراده این هیات بسیار تاثیر گذار است. پیشنهاد اینست با توجه به اینکه راه آهن شکل و شمای یک شرکت را هم دارد صرفا باید از الگوهای اجرا شده در خصوصی سازی های موفق تبعیت نماید تا بتواند این شرایط گذار را با سرعت و مداومت و با کمترین هزینه طی کند.
دراین خصوص پیشنهاد مشخص انتخاب اعضای هیات مدیره محترم راه آهن از بین نخبگان بخش خصوصی است که هر یک در امری از بخشی که قرار به واگذاری است تبحر و تخصص منحصر دارد، این هیات میتواند بعنوان یک بازوی قوی از حیث حرفه ای از جمله شناخت بازار، تهدیدات اقتصادی، زبان مالی از بابت هزینه فایده و البته امورات اجرایی در این حالت گذار به کمک راه آهن بیایند و پس از اتمام فرآیند خصوصی سازی مجددا هیات مدیره به حالت قبل و انتخاب اعضای مد نظر بازگردد.
کانون هماهنگی دانش صنعت و بازار حمل و نقل ریلی ایران